Nevşehir Simidi

Nevşehir Simidi

Sadece Nevşehir'e özgü olan ve nohut mayası kullanılarak fırınlarda üretimi yapılan bir yiyecektir. Kenarları yuvarlak hatlı, eliptik dikdörtgen bir şekli vardır ve
üst orta kısmında aynı formda bir çıkıntısı vardır; bu yönüyle geleneksel halka simitlerden ayrılmaktadır. "Bensimet", "besimet" gibi isimlerle de anılır. Sade yenilebileceği gibi ilde geleneksel olarak tercih edildiği şekliyle, yani çömlek peyniriyle birlikte yenilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Nevşehir Simidi Türkiye’nin diğer illerinde üretilen simit şeklinden farklı olarak dikdörtgene yakın yuvarlak kenarlı olarak üretilir. Ayrıca hamurun mayalandırılmasında Nevşehir ilinin ustalarının hazırladığı doğal günlük nohut mayası kullanılır. Şeker ve tuz eklenmez. Nevşehir Simidi yedi ila on güne kadar bayatlamadan tazeliğini koruyabilir.

 

Üretim Metodu: Malzemeler: Hamuru için: Buğday unu, su, %100 nohuttan yapılan maya Nevşehir Simidi üretimi nohut mayası hazırlanması ve simidin hazırlanması aşamalarından oluşur. Mayanın hazırlanması için coğrafi sınırda üretilen nohut kırılarak geniş tabanlı ve ağız kısmı dar bir şişeye alınır. Üzerine nohudun hacmi kadar kaynar su ilave edilir. Şişenin ağzı kapatılır ve “fırın damı” olarak tabir edilen simit fırınının üzerinde 30 °C ila 40 °C'de 8-9 saat bekletilir. Mayanın oluştuğu üzerinde biriken köpükten anlaşılır. Bu maya bir kaba alınır ve yaklaşık 200 g un ile yoğrularak hamur elde edilir. Hamurun üzeri örtülerek simit fırınının üzerinde yaklaşık iki saat kadar ortam sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Hamurun üzeri göz göz olduğunda maya olarak kullanılır ve üzerine 7 litre su ile 25 kg un ilave edilerek kulak memesi kıvamında yoğrulur. Yoğrulan ikinci hamurun da yine üzeri örtülerek yaklaşık iki saat kadar mayalanmaya bırakılır. Üzeri göz göz olan bu hamur 50 kg un için maya olarak kullanılır; yaklaşık 15 litre su ve 50 kg un ile yoğrulur. Yaklaşık bir buçuk saat mayalanması için beklenir. Tuz ve şeker nohut mayasının özelliğini bozacağından, hamura tuz ve şeker eklenmez. Yoğrulan hamur 110-120 g aralığında kesilir ve mermer üzerinde elle silindir şekli verilir. Hazırlanan simitler hamurun üzerine bastırılarak tepsiye yan yana dizilir. Bu dizim genellikle onlu sıralar halinde yapılır. Simitlerin fazla kabarmasının önüne geçebilmek için her simidin üzerine ovalimsi halka ile şekil verilir. Simit Yüz Suyu (Çorbası): 20 ila 30 g kadar un, aldığı kadar su ve 1 adet yumurta veya 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi karıştırılıp kaynatılarak çorba gibi pişirilir. Daha sonra su ilave edilerek seyreltilir. Bu karışım simitlerin üzerine sürülür. Nevşehir Simidi 180-2000C’de ısıtılan fırında ve odun ateşinde yaklaşık 10 dakika pişirilir. Daha sonra simitler döndürülerek 10 dakika daha pişirilir. Altı ve üstü eşit miktarda pişen simitler, fırından çıkarılarak dinlendirildikten sonra servis edilir.

 

Nevşehir Simidi hazırlanması aşamasında hamurun soğuk zincirde veya dondurulup başka yere gönderilmesi ürünün ayırt edici özelliğini bozacağından, ürünün üretildiği yerde pişirilmesi gerekir. Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: Nevşehir Simidinin üretiminde kullanılan nohut mayası ve üretim metodu, ustalık becerisi gerektirir. Kendine has şekli ile de farklılaşan Nevşehir Simidinin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Bu sebeple tüm üretim aşamalarının, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşmesi gereklidir.

İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon